Izpostavljeni dogodki

Ni koncertov

Borut Smrekar
borut.smrekar@filharmonija.si
+386 1 24 10 826

 

Borut Smrekar je diplomiral leta 1983 na Pravni fakulteti v Ljubljani in na ljubljanski Akademiji za glasbo iz klavirja v razredu Dubravke Tomšič Srebotnjak ter leta 1988 iz dirigiranja v razredu Antona Nanuta. Po magisteriju na Akademiji za glasbo (1993) je leta 1997 na tej ustanovi doktoriral z disertacijo Problem retuš orkestrskega zvoka v Beethovnovih simfonijah. Ob študiju se je izpopolnjeval na Univerzi za glasbo in gledališče na Dunaju (1988–1990), pri Siru Colinu Davisu v Münchnu (1994) in v Združenih državah Amerike (2005). Po dveletni sodni praksi je bil v sezoni 1990–1991 dirigent zbora Slovenskega narodnega gledališča Opere v Ljubljani in med letoma 1991 in 1998 asistent za dirigiranje na Akademiji za glasbo. V sezoni 1996/1997 je vodil Slovensko komorno glasbeno gledališče. Od leta 1998 do leta 2005 je bil ravnatelj Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana ter z umetniškim vodenjem ustanove vzbudil mednarodno pozornost in priznanje. Kot dirigent je sodeloval s Slovensko filharmonijo, z Vojvodinsko filharmonijo, s Camerato Labacensis, obema slovenskima opernima gledališčema, z zborom in ansambli Hrvaške radiotelevizije idr. Bil je član številnih mednarodnih glasbenih žirij, najpogosteje na mednarodnem pevskem tekmovanju Belvedere na Dunaju. Prevedel je več opernih libretov (Menotti, Weil, Ulmann, Poulenc, Walton) in redigiral partituro Kozinove opere Ekvinokcij. Ob koncertni dejavnosti se posveča tudi muzikološkim in drugim raziskavam, pisanju učbenikov, glasbeni kritiki, publicistiki in mentorskemu delu.

Borut Smrekar
Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X