IZPOSTAVLJENI DOGODKI

Ni koncertov

Zbor Slovenske filharmonije je bil kot poklicni Slovenski komorni zbor ustanovljen leta 1991 kot »društvo posebnega družbenega pomena«. Misel na zbor take vrste, posveti in razprave o njem pa segajo že v poldrugo leto pred tem. Po sedmih letih delovanja je leta 1998 postal organizacijska enota Slovenske filharmonije. 19. junija lani je pri izvedbi Mozartovega Rekviema z Orkestrom Slovenske filharmonije prvič nastopil kot Zbor Slovenske filharmonije. Prvi koncert je imel pod vodstvom Mirka Cudermana 3. aprila 1991 na festivalu Slovenski glasbeni dnevi s skladbami Lagkhnerja, Prennerja in Plautziusa. Od formalne ustanovitve spomladi leta 1991 ga je do jeseni leta 2009 vodil njegov dolgoletni umetniški vodja dr. Mirko Cuderman. Od sezone 2009/2010 sta ga vodila dirigentka Martina Batič, pomočnica direktorja Slovenske filharmonije za zbor, in Steffen Schreyer, ki je bil od leta 2009 do izteka sezone 2011/2012 šef dirigent zbora.

V sezoni 2012/2013 je Martina Batič v celoti prevzela umetniško vodenje zbora in ga vodila do konca leta 2017.


Osrednje umetniško poslanstvo Zbora Slovenske filharmonije je vse od ustanovitve izvajanje predvsem raznovrstne glasbe a cappella – to uresničuje v Vokalnem abonmaju ter na drugih koncertih – in izvajanje vokalno-instrumentalne glasbe z Orkestrom Slovenske filharmonije ter drugimi slovenskimi in tujimi orkestri, pa tudi snemanje zborovske glasbe.

O obsegu in kakovosti dela zbora marsikaj pove nekaj sicer suhoparnih, a vsebinsko zelo zgovornih podatkov. Od ustanovitve do danes je imel skoraj 700 koncertov, na katerih je izvedel prek 3500 skladb, več kot 2000 tujih in prek 1500 slovenskih. Pri nas je na abonmajskih in drugih koncertih občinstvu prvič predstavil ali obudil iz pozabe več kot 400 skladb in na odru krstil 47 novih partitur, od a cappella do obsežnejših vokalno-instrumentalnih del. Mnoga od njih so nastala na pobudo Zbora Slovenske filharmonije. Razen v Ljubljani v Vokalnem abonmaju in ob drugih priložnostih je imel zbor v Sloveniji 115 koncertov. 132-krat je sodeloval z Orkestrom Slovenske filharmonije na abonmajskih in drugih koncertih, 12-krat s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in trikrat v Zlatem abonmaju Cankarjevega doma. Je reden gost festivalov Slovenski glasbeni dnevi in Kogojevi dnevi ter koncertov Društva slovenskih skladateljev. Pogosto nastopa v tujini, kjer je imel 130 koncertov, od tega 28 na hrvaškem festivalu Varaždinski baročni večeri.

Z Zborom Slovenske filharmonije je od leta 1991 sodelovalo 107 dirigentov: na koncertih vokalno-instrumentalne glasbe – največ na filharmoničnih abonmajskih koncertih – vsi najvidnejši slovenski in ugledni tuji dirigenti. Njegovi gostje so bili tudi številni znani slovenski in tuji pevci solisti. Največkrat pa so mu dirigirali njegovi ‘hišni’ vodje. Mirko Cuderman je z njim izvedel 139 koncertov, Martina Batič 78, Steffen Schreyer pa 14. Z zborom so sodelovali tudi asistenti dirigentov: Marko Vatovec z 41 koncerti, Gregor Klančič z 12 in Fernando Mejías s 7. S sestavom so v 25 letih sodelovali še naslednji slovenski dirigenti: Tomaž Faganel, Stojan Kuret, Urša Lah, Marko Ozbič, Borut Smrekar, Matjaž Šček, Sebastjan Vrhovnik ter lani Helena Fojkar Zupančič na festivalu Slovenski glasbeni dnevi in Ambrož Čopi na Festivalu Europa Cantat v Pécsu na Madžarskem. V Vokalnem abonmaju so zboru dirigirali priznani tuji dirigenti: Hans Bernhard, Herbert Böck, Anders Eby, legendarni Eric Ericson, Gary Graden, Peter Gruber, Milan Horvat, Tõnu Kaljuste, Vladimir Kranjčević, Stephen Layton, Hans Leenders, Johannes Prinz, Grete Pedersen, Kaspars Putniņš, Lorenzo Ramos, Ragnar Rasmussen, Josef Scheidegger, Wolfgang Seeliger, Robert Sund, Kurt Suttner, Jonathan Talberg, Günther Theuring in Gabor Ugrin.

V preteklih 25 letih je zbor veliko snemal in še redno snema. Pod vodstvom Mirka Cudermana je posnel več kot 80 zgoščenk v zbirkah Musica sacra Slovenica in Slovenska zborovska glasba s širokim antologijskim izborom naše zborovske glasbe, sakralne in posvetne. Konec leta 2014 je zbor pod vodstvom Martine Batič posnel zgoščenko posvetnih skladb Ambroža Čopija z naslovom Sanjam, za katero je skladatelj med drugim prejel nagrado Prešernovega sklada.

Zbor Slovenske filharmonije redno gostuje v tujini. Tesno je sodeloval s hrvaškim festivalom Varaždinski baročni večeri ter nastopal na festivalih in abonmajih v Avstriji, na Madžarskem in Nizozemskem, v Italiji, zadnje sezone redno z Orkestrom Haydn iz Bozna na Južnem Tirolskem. Jeseni leta 2012 sta Orkester in Zbor Slovenske filharmonije z izbranimi solisti, med njimi z Ano Netrebko, pod vodstvom Emmanuela Villauma sodelovala pri koncertni izvedbi opere Jolanta Petra Iljiča Čajkovskega v razprodanih znamenitih dvoranah Stuttgarta, Münchna, Amsterdama, Pariza, Berlina, Nürnberga, Prage, Essna in Dunaja ter opero posnela za znano založbo Deutsche Grammophon.

Zbor je prejemnik več slovenskih in hrvaških umetniških priznanj in nagrad, med njimi priznanja Ministrstva RS za kulturo, treh priznanj, medalje in treh nagrad Ivana Lukačića, ki jih vse podeljuje festival Varaždinski baročni večeri, hrvaške nagrade za dosežke v glasbi Porin in »Povelje« Republike Hrvaške.

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X