DARIJAN BOŽIČ (1933–2018)

V sredo, 24. oktobra, se je končala umetniška in življenjska pot skladatelja Darijana Božiča, ki je Slovensko filharmonijo kot direktor in umetniški vodja usmerjal v letih 1970–1974. Rodil se je leta 1933 v Slavonskem Brodu, na Akademiji za glasbo v Ljubljani je diplomiral iz kompozicije (pri Lucijanu Mariji Škerjancu) in dirigiranja (pri Danilu Švari) ter nadaljeval z izpopolnjevanjem v Parizu in Londonu.

Od vseh svojih poklicev (bil je namreč skladatelj, violist, dirigent, direktor in umetniški vodja v Slovenski filharmoniji in Ljubljanski operi, profesor na Pedagoški fakulteti v Ljubljani) mu je bilo najbolj pri srcu pisanje glasbe, kot je sam dejal v pogovoru za Delo: »Vse ostalo so bile boljše ali slabše službe.« In res je ljubil skladanje, saj je za sabo pustil bogat opus orkestralnih, vokalnoinstrumentalnih, komornih in scenskih del. Ljubil je tudi jazz.

Društvo Slovenskih skladateljev mu je leta 2015 podelilo nagrado Marijana Kozine za njegov zaokrožen skladateljski opus. Tomaž Habe, predsednik Komisije za nagrade in priznanja Društva slovenskih skladateljev, je v utemeljitvi Kozinove nagrade med drugim zapisal, da je bil Božič med prvimi, ki je v svojih zgodnejših delih povezoval elemente jazza z evropsko glasbeno tradicijo. »Njegovo ustvarjanje je izraženo v različnih glasbenih zvrsteh od mladinskih zborovskih kantat s simfoničnim orkestrom do zborov. Še močnejši je v svojih vokalnoinstrumentalnih delih z recitatorjem, solisti in orkestrom ter v operah.«

Spoštovani gospod direktor, dragi Darijan,

Slovenska filharmonija bo večno hvaležna za Vaš prispevek in Vam danes posveča Koncert ob dnevu spomina na mrtve. Naj bo v Vaš večni spomin.

Dragi žalujoči svojci, v imenu vseh članov Slovenske filharmonije vam izrekamo iskreno sožalje.

 

Slovenska filharmonija
Piškotki / Cookies
Ime Omogočeno
Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično zahtevane piškotke: wordpress_test_cookie,wordpress_logged_in_,wordpress_sec.
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimiziranim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

X